www.TotulDesprePerusi.ro
Bine ati venit!Va rugam sa va inregistrati pentru a beneficia de privilegiile forumului nostru(postari,accese etc.).
Echipa totuldespreperusi va ureaza o zi buna!
www.TotulDesprePerusi.ro
Bine ati venit!Va rugam sa va inregistrati pentru a beneficia de privilegiile forumului nostru(postari,accese etc.).
Echipa totuldespreperusi va ureaza o zi buna!
www.TotulDesprePerusi.ro
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
www.TotulDesprePerusi.ro

Aici veti gasi totul despre Papagali,Respectiv Perusi
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Luxatia de sold la puii de papagali

In jos 
AutorMesaj
~papy~
Stapan Perusi
Stapan Perusi
~papy~


Mesaje : 13
Data de inscriere : 02/05/2011

Luxatia de sold la puii de papagali Empty
MesajSubiect: Luxatia de sold la puii de papagali   Luxatia de sold la puii de papagali Icon_minitimeMier Mai 04, 2011 10:01 pm

Luxatia de sold este o deformare a articulatiei soldului puilor de pasari, care se poate produce atat in cazul papagalilor cat si in cazul cintezelor (canari, zebre australiene etc.). Aceasta afectiune este specifica pasarilor de mici dimensiuni (perusi, nimfe, cinteze, agapornis etc.) si se intalneste mult mai rar la puii papagalilor de talie medie si mare.

Puiul care prezinta luxatie de sold este incapabil sa-si tina picioarele sub el, in pozitie normala datorita faptului ca acestea sunt inclinate in exterior, in unghi fata de corp. Acest tip de luxatie a articulatiei poate afecta un singur picior sau amandoua si poate avea diferite grade de severitate, putand ajunge pana la o inclinare a picioarelor in unghi de 90° fata de corp.

Totusi luxatia de sold este tratabila cu conditia sa fie descoperita la timp. Daca puiul este lasat sa creasca in aceste conditii, oasele si articulatiile se vor calcifia si luxatia va deveni permanenta, impiedicand pasarea sa duca o viata normala.

Cauze
De cele mai multe ori cauzele acestei afectiuni sunt:
- suprafata defectuoasa a podelei cuibului in care sunt crescuti puii. Astfel, cuiburile care nu au scobitura in placa de la baza si, mai ales, cuiburile care nu sunt prevazute cu asternut (talas in cazul papagalilor si sforicele, servetele si alte materiale in cazul cintezelor) favorizeaza intr-o mare masura aparitia acestei afectiuni intrucat podeaua devine alunecoasa si puii nu-si pot sprijini in nimic piciorusele fragile.

- dieta dezechilibrata si saraca in calciu a parintilor, care nu au transmis puilor nutrientii necesari,
- accidente petrecute: strivirea puiului de catre mama sau tata in cuib,
- hranirea excesiva la mana a puilor de catre stapanii lor,
- incompatibilitate genetica a parintilor (acest lucru este valabil atunci cand in randul puilor unei anumite perechi se inregistreaza o rata ridicata a acestei afectiuni).

Tratament
Conditia absolut necesara pentru ca tratamentul sa fie eficient este ca afectiunea sa fie descoperita la timp si masurile impotriva ei luate imediat. Pentru a putea depista la timp aceasta deformare va trebui sa supravegheati puii intre ziua a-8-a si a-14-a de viata, cand este cel mai probabil sa se produca luxatia. Un pui cu varsta de peste 14 zile nu va mai putea fi corectat. De indata ce observati aparitia defectului de pozitie va trebui sa actionati. Astfel, exista 3 tipuri de tratamente pe care le puteti aplica puilor:

1. Corectarea cu ajutorul unui buretel de machiaj
Luati o bucata de buretel moale de machiaj pe care sa o taiati in functie de dimensiunea puiului. Dati 2 gauri in buretel si introduceti piciorusele puiului prin ele, pentru a le obliga sa stea corect aliniate cu restul corpului. Buretelul trebuie pozitionat sus, imediat sub corpul puiului. Supravegheati puiul pana reuseste sa invete sa se descurce in aceasta noua conditie. Daca puiul cade pe spate si nu se poate redresa ajutati-l cu delicatete sa revina la pozitia normala caci, daca ramane pe spate, poate chiar si muri.

Aveti grija sa faceti gaurile suficient de largi pentru a nu obtura circulatia sangelui in picioarele puilor. De asemenea, aveti grija sa nu dati gaurile prea aproape una de alta pentru ca puiul se va incurca in propriile picioare. Daca buretelul se murdareste trebuie inlocuit.

Este foarte posibil ca, daca introduceti puiul cu buretelul aplicat in cuib alaturi de fratii sai, mama sa faca tot posibilul sa indeparteze buretelul sau chiar sa nu-si mai hraneasca puiul, caz in care va trebui sa-l hraniti dumneavoastra.


2. Corectarea prin legarea picioarelor
Ideea este sa legati picioarele puiului in asa fel incat sa nu mai poata aluneca in parti. Pentru acest lucru puteti folosi banda adeziva medicala (de la plasturi sau din role speciale). Alegeti cu atentie tipul de banda adeziva pentru a nu rani pielea deosebit de fina a puiului atunnci cand veti desprinde legatura. Aveti grija sa pozitionati picioarele la distanta potrivita si aveti grija sa nu obturati circulatia sangelui in picioare. Supravegheati puiul pana reuseste sa invete sa se descurce in aceasta noua conditie. Daca puiul cade pe spate si nu se poate redresa ajutati-l cu delicatete sa revina la pozitia normala caci, daca ramane pe spate, poate chiar si muri. Daca banda adeziva se murdareste trebuie inlocuita.


3. Corectarea prin asezarea intr-un recipient
Aceasta metoda poate fi aplicata numai puilor de varsta foarte mica. Alegeti un recipient cilindric (canita, paharel etc.) in care sa asezati puiul. Recipientul trebuie sa fie doar cu doar foarte putin mai mare decat circumferinta corpului puiului. Captusiti recipientul cu servetele moi si asezati puiul in el. Recipientul trebuie ales in asa fel incat puiul sa nu se poata intoarce in el si suficient de inalt incat sa nici sa nu poata iesi din el. Puiul trebuie sa stea in acest recipient continuu vreme de cateva zile, pana se rezolva problema cu picioarele, timp in care va trebui hranit la mana si incalzit.

Timpul de corectare difera in functie de gravitatea problemei si de varsta puiului. In general, corectia deformarii dureaza de la cateva zile pana la maxim 2 saptamani. Daca dupa 2 saptamani de imobilizare problema nu s-a rezolvat inseamna ca va ramane permanenta.
Sus In jos
 
Luxatia de sold la puii de papagali
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
www.TotulDesprePerusi.ro :: Sănătatea Peruşului :: Boli la peruş-
Mergi direct la: